School: Cartúr Caol (Scoil Bhríde) (roll number 12945)

An Cartúr Caol, Co. Galway
T. Ó Cuinn

1. Níl aon tobar beannuighe thart orainn acht tá ceann timceall 3 mhíle uainn agus teigheann muinntir na tire fré chéile ann chuile bhlian ar an naomhadh lá de Mheithim - Tobar Colm Cille. Tá sé shíos ag an gcladach shiar sa mBantrain Bhán. Tugann na daoine turas ann ar 9adh Meitheamh. Tá dhá tobar ann, tobar beag agus tobar mór. Teighetear timceall ar chaon cheann aca seacht n'úaire, umhluightear dó agus caithtear cloch sios ann. Tá an tobar mór shuas ar áill agus tá an tobar beag sa tráigh ghainimh. Tá cloch mór an agus cuma báid uirthi agus deirtear gur b'shin piosa go bhád Chuilm Cille atá ann ón t-ám a tháinig sé i dtir ann agus é teacht ó Árainn.