School: Sonnagh (cailíní agus buachaillí)

Sonnagh Old, Co. Galway
Úna Bean Uí Mhuireadhaigh

ag líne (?) bhreágh fataí ar a druim.
    Ar theacht an tráthnóna tagann na mná agus na paistí agus piochann siad na fataí san mbuicíd. Le na lámha a gníonn siad an obair seo. Idtosach rigeann siad ar na fataí móra atá slán agus piocann siad. Cuireann siad annsin i bpoll iad, sé sin carnán cúpla tonna a dheanann diobh, cludach tanaidhe raithnige a chur orra agus annsin sraith breágh theann (?) de créafoíg a chur mór dtimceall orra, rud a congbhuigheann tirm (?) sabhailte iad i rith an Gheimhridh.
    Tugtar na cinn beaga abhaile igcóir an stuich. Fágtar na prátaí móra sa gcláis i rith an Geimhridh agus cuirtear cuid aca in úsáid igcóir an lion-tighe.
    Fásann Kerr-Pinks, Champions agus Sharp Express san áit seo. Is fearr Kerr Pinks le n-ithe.
    Usaidtí prataí cun Starch sa ceanntar seo. Is mar seo a dheintí é. Nigtí prataí ar dtúis. Baintí na croiceann díobh.
    A scraper was then used to scrape the potatoes (two or three according to the amount of starch required) into a saucer. This was put in a saucepan with a small quantity of water and allowed to boil for some time. Then it was removed from the fire and allowed to cool. Next morning the starch was used to starch colllars etc. Some wax was used on the iron when ironing to produce a gloss on the collar. About eighty years ago it was usual to make starch in this village for household purposes.
    Languages