School: An Mhainistir, Carrabeg

Carrowbeg, Co. Galway
An Br. Coinleith Ó Mainnín

1. (continued from previous page)
    tá mé ag brionglóid go raibh pota óir anseo a deir conaire. Ná bach leis an scéal sin ar duirt an táilliúir. Tá mise ag brionglóid lé blíadain:- má thuigim go lisín-órain ann eanach uainn go bhfaighfidh mé pota óir faoi spreach ann. Chuaigh sé go dtí teach an táilliúira an oíche sin agus d'fhan ann go dtí maidin. Nuair a d'eirigh sé ar maidin chuaigh sé abhaile go lisín-órain. D'innis sé an scéal dá bhean féin. Nuair a d'eirigh sé an maidin d'ár gcionn, chuaidh sé amach san páirc, agus is ann a bhí an spreach. Rinne sé poill faoí an spreach agus fuair sé an pota agus thug sé isteach abhaile é. Bhain sé an clár de agus tá sé lán dé óir. Bhí scríobhneoireacht ar an clár agus tá fhéad. Fad duine ar bhí i léighead. Bhí scolár beirt ag dul thart agus d'fhan sé sn teach seo san oiche. Bhí sé ag féiceaint ar an clár. D'iarr sé an bhean a lige cén áít a bhfuair síad an clár sin. Níl fhíos a deir an fear. Deir an buachaill, ní síonadh an taobh seo dén spreach.
    AT1645: The Treasure at Home
    Padraig Ó Ceallaigh