Scoil: Boltifree (uimhir rolla 9764)

Buailte Fraoigh, Co. Donegal
Máire E. Nic a Teachlain; Áine E. Ní Ghallchobhair

1. Scéal

Beirt chailín as Cloch an Fhaoillidh a bhí ar fastodh shíos fá'n Lagán.

Sgéal.
    Beirt chailín as Cloch an Fhaoillidh a bhí ar fasdtadh shíos fá’n Lagán. Nuair a bhí an t-am shuas acu fá Shamhain bhí siad ag teacht ‘na bhaile. Tháinig an oidhche ortha agus ní rabh teach lóistin ar bith acu le fanacht ann. Chuaidh siad isteach go Teach an Phobail agus d’fhán siad ann go maidin. Ar uair an mheadhan oidhche las na coinnle ar an altóir agus tháinig sagart amach agus culaidh an Aifrinn air. D’fiafruigh sé an rabh duine ar bith annsin a dhéanfadh an t-Aifreann a fhriothálú. D’fiafruigh sé trí h-uaire. Níor labhair siadsan. Chuaidh na coinnle as agus d’imthigh an sagart amach. Ar maidin níor imthigh siadsan ar chor ar bith acht chuaidh siad chuig an t-sagart. D’innis siad do caidé mar bhí. Dubhairt sé go gcaithfeadh siad fanacht aige san an oidhche sin agus go rachfadh siad go teach an Phobail agus go mbéadh seisean leobhtha agus go suidhfeadh siad ins an áit cheadna. D’iarr sé
    Éilis Ní Ghallchobhair
    Cró na Doinne, Co. Donegal