Scoil: Gort an Choirce (uimhir rolla 11815)

Gort an Choirce, Co. Donegal
Séamus Mac Giolla Easbuic

fuinneogai iad agus os cionn na ndorsach iad indiaidh braon uisce choisrioctha a chathamh ortha.
    Bhíodh géag de chrann caorthainn i n-amanna ag an óige agus chuirtí as cionn an dorais é. Annsin sgríobhtai sios ainmneacha na mbuachall agus na gcailín a bhíodh a teacht 'un toighe de gháthach agus ar maidín ca bith an chead chailín a tigeadh isteach luaidhtí í leis an chead buachaill ar an liosta.
    Chuirtí géag de chrann caorthainn san charn aoiligh le rath agus blath agus fásach láidir a chur faoi thoradh an talaimh.
    Gníodh na cailleachai pisreógacga mórán gcasróg a chleachtadh maidín lá béaltaine. Gníodh siad an cheirtlín a thochartadh ag cumar trí sruthan agus deireadh siad ca bith dubh-phaidreacha a bhí ach a féin, le aimheachtai a thabhairt daobhtha féin ar feadh na bliana bhi le theacht. Is cuimhneach liom sgéal a