Scoil: Rann na Feirsde (uimhir rolla 15927)

Rann na Feirste, Co. Donegal
Pádraig Ó Baoighill

go ndíolfadh an t-oifigeach go maith ar a shon.
    Nuair a bhí an bhliain istigh ag Ball Dearg chuaidh an fear beag ruadh chuige agus d'iarr sé air imtheacht ná go rabh oifigeach na Sasana ar a thóir le na mharbhadh. D'imthigh Ball Dearg leis agus chuaidh sé ar bhord luinge a bhí ag imtheacht as Éirinn. Nuair a stad an bád thainic Ball Dearg amach sa Spáinn. Sé an dligheadh a bhí sa Spáinn an uair adaí, fear na bean as tír eile a thiocfadh isteach inntí príosúnach a dheanaimh de no dithe ar eagla nach rabh an creideamh fíor aige na aici. Gabhadh Ball Dearg agus chaith sé cupla mí i bpríosiún. Lá amháin leigeadh amach é go bhfeicfeadh sé rása beathach an ríogh.
    Bhí sé féin agus scaifte eile fear na suidhe ar bhalla nuair a thoisigh an rása. Chuaidh na beathaigh thart trí h-uaire ar an pháirc agus ar an tríomhadh h-uair fágadh beathach an ríogh ar deireadh. Scairt Ball Dearg amach leis an mharcach a bhí ar bheathach an ríogh gur cheart piléar a chur ann ná nar dtug sé ceart ar bith do'n bheathach. D'amharc na daoine uilig suad ar Bhall Dearg agus shíl siad gur mac an ríogh a bhí ann mar bhí sé iongantach cosamhail leis. Chuir an rí ceist ar Bhall Dearg an ndéanfadh seisean ní b'fhearr é agus dubhairt sé go ndéanfadh.
    Micheal Ó Baoighill
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)