School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. Bhí saor cloiche ann fad ó shoin darbh' ainm an Goban Saor agus ní raibh aige ach é fhéin agus a mhac. Nuair a thainic aois a phósta chuig an mhac d'iarr an t-athair air a ghabhail amach agus bean a thabhairt isteach.
    "Is doiligh bean miath chliste a thaegheadh, bean toighe mhaith, agus níl fhios agam faoi an ghréín goidé mar phósas mé" ars' an mac.
    "Bhal" ars' an t-athair "taegheidhfidh mise bean duit 'mo shuidhe annso i chois na teineadh"
    "Caidé mar dheanfas tú é?" ars' an mac.
    "Tá" ars' an t-athair, "tá dúisín caorach annsin. Tabhair leat iad 'un aonaigh agus díol iad le cailín óg agus bíodh na caoirigh agus a luach 'n-a bhaile leat"
    Ar maidin lá thar na bharach, d'éirigh an mac go luath, ghleas é fhéin agus d'imthigh 'un aonaigh leis na caoirigh. Nuair a chuireadh duine ceist air cá mhéad a bhí sé iarraidh ar na caoirigh, deireadh seisean leo go
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Anna Ní Chrosáin