School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    agus thug sí siosúr do mhac an ríogh agus d'iarr sí air an siosúr a bheith aige fá na coinne ar maidín, ná mar mbéadh go rachadh a cheann ar spéice.
    Nuair a thuit an péire 'n-a gcodladh an oidhche sin chuaidh sí suas 'un t-seomra chuca agus thug sí leithe an siosúr.
    Thug sí do fhathach na gcúig gceann é agus d'innis sí an scéal do. Rinn sé gáire mór agus dubhairt sé leithe go rachadh a cheann ar spéice ar maidín lá-thar-na-mharach, agus chuir sé an siosúr isteach na bpóca.
    Níor luaithe a rinn sí seo ná bhí an fear beag ribeach ruadh anns na sála aici le n-a chathaoir draoidheachta agus an cloca dorcha. Thug sé leis an siosúr i ghan fhois de'n fhathach agus chuir sé faoi n-a chlaigeann fhéin é.
    Tháinic an cailín isteach ar maidín mar bhéadh leomhan craosach ann ar lorg an t-siosúir. D'iarr sí an siosúr i mbomaite ná go rachadh a cheann ar spéice. Ní raibh an siosúr le fághail ag mac an ríogh agus tháinic craitheann eagla air.
    "Fán bomaite", ars' an fear beag ribeach ruadh, "nach sin é", ar' seisean, tá mé marbh agaibh
    AT0505: Dead Man as Helper