Scoil: Leitir

Templecrone, Co. Donegal
Proinsias Ó hEachaidh

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear ann aon uair amháin. Bhí sé i n-a chomhnuidhe leis fhéin i dteach bheag ag taobh n-a fairrge. Brian Mac Siafruighe an tainm a bhí air.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    leis:- "Brian Mac Siafruighe an ólfa tú brocht" agus dubhairt seisean "Tharla ag dul siar mé 's ahus ní fhearr liom a theacht." D'inthigh sí leis agus bhí an oidhche ag teacht. Ins an deireadh ní rabh dul aige a dhath a fheiceáil. Annsin chonnaic sé cloch mhór agus caitheamh an bad suas ar an chloch. Caitheadh an fear amach ar an talamh. D' éirigh se in an deireadh agus ní rabh sé ábalta siubhal. D'amharc sé tart agus caidé teí sé acht an fear beag. Agus arsa an fear beag "Rháinig sin ort cionnus gur bhain tú an crann a bhí ag fás ins an pháirc 's agat an lá fá dheireadh" D'imthigh an fear bocht 'un a baile agus gan é ábalta siubhal.
    Nóra Ní Laodhóg
    Maolmuire Ua Cnáimhsighe