School: Dubhchoradh

Doochary, Co. Donegal
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. Comháirle an Bhacaigh.
    Bhí sean bhean agus sean duine ann aon uair amháin agus bhí inghean amháin aca. Ins an deireadh pósadh í ar bhuachaill óg. Nuair a shuidheadh siad isteach ag a gcuid ní íosadh an sean-duine ach cupla greim go n-éireochadh sé arais. Bhíodh náire ar an bhuachaill suidh ag an tábla i ndiaidh an t-seanduine agus ní bhíodh leath a sháith ithte aige. Ins an deireadh bhí sé cailte leis an ocras. Lá amháin bhí sé ag siubhal amuigh agus casadh fear air. D’fhiafruigh an fear de caidé a bhí air nó nach sin an chuma a bhí air nuair a chonnaic seisean i roimhe é. D’innis an buachaill dó an sgéal ó thús go deireadh nach rabh sé ag fághail leath a sháith bidh le h-ithe. “Bhal, arsa an fear rachaidh mise ‘na bhaile
    AT1544: The Man who Got a Night's Lodging
    Máire Bean Uí Ghrianna