Scoil: Tráigh Éanna (uimhir rolla 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Donegal
P. Mac Giolla Bhríghde

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bheirfidh mé trí bomhaite duit leis an freagra a béith ar barr do teanga agat. Toisigh Éamonn ag smaointead go thróm. Thairraing an fathach uairadoir mór a rabh aghaid air comh mór le meas. Níor labhar an duine a féadh bomaite act Éamonn ag smaiointeadh leis. Bomaithe amhain thart arsa’n fathach agus níor labhair an duine ar feadh bomaite. Dhá bhomhaite thart anois agus níl agat ac bomaite amháin. Ní rabh an freagra ag Eamonn go foill. Smaointigh Éamonn ar rud a bhí cosamhail leis an freagra. D’iarr an fathach arabh an freagra aige. Dubhairt sisean go rabh cineál freagra aige. Chuir amach ar do bhois é caidé an ceilt atá (agaf) agat air. Dubhairt Éamonn ar freagra a bí aige. Thuit an craisín a bhí sáithe ins an talamh mar comhartha go Eamonn ceart Sgairt an fathach amach agus chrait sé an gleann ó cheann go ceann, imthighighid a pacha diabail amach as amharc. Sgannruigh sé an t-anam as na paistí. Rith siad niór gaiste anois na rith siad ariamh aroimhe. Ag ceann an gleana cásadh an bhean beag agus an piobáire sidhe ortha. Bhí fáilte mhór acu do na chéile
    Brian Ó Dubhthaigh