School: Málainn Mhór (roll number 15991)

Málainn Mhóir, Co. Donegal
Liam Ó Beirn

1. Scéal

Bhí bean na comhnuidhe i Málainn-Móir fad ó shoin.

Bhí bean na comhnuidhe i Málainn-Móir fad ó shoin. Bhí draoidheachta aicí agus thiocfadh lithí an buachaill aimsire a thionntadh isteach i na chapall. Nuair a gheobhadh sí an gasúr ina chodladh rinne sí cleas air agus thionntuigh sí isteach i na chapall agus d'imthigh sí a marcuidheacht air suas go dtí Dún na nGall agus anuas arais. Thionnteochadh sí an gasúr arais mar bhí sé. Bhí an gasúr an tuirseach gach uile maidin.
    Sa deireadh fuair an gasúr amach go rabh sí ag deanamh an cleas seo uirthí agus d'fhan sé musgailte agus d'fhoghluim sé an rámas a dubhairt an bhean.
    An dara h-oidhche a fuair seisean an bhean na codladh rinne sé an cleas seo uirthí. Thionntuigh sé isteach i na capall í. Chuaidh sé a marcuidheacht uirthí suas go dtí Dún na nGall agus nuair a bhí sé ag teacht abhaile chuaidh sé isteach i gcéardhcha agus chuir sé cruitheacha uirthí, thug sé abhaile annsin í. Thionntuigh sé isteach í na bean í. Nuair a chonaic sí na cruiteacha uirthí féin thuit sí marbh.
    Máire Brighid Ní h-Éigin
    Málainn Mhóir