School: Málainn Mhór (roll number 15991)

Málainn Mhóir, Co. Donegal
Liam Ó Beirn

1. Bhí fathach ina chomhnuidhe ins an Chlochan Mhór am amháin. Bhí bean agus páistí aige fosta. Lá amháin bhí an fathach ar shiubhal agus nuair a tháinig sé abhaile chonnaic sé a ghasúr marbh rinne sé sgáirt mór. Shíl sé gur mharbh an bhean é agus chaith sé amach ar an doras í. Chonnaic sí fear ag marcuidheacht ar chapall agus dubhairt sí leis fan fhathach a chaith sé amach ar an doras í. Léim sí anuas ar dhruim an chapaill agus chuaidh an bheirt aca go dtí an rígh. Tháinig an rígh go dtí an Clochán Mór nuair a chualaidh sé an sgéal a d'innis an bhean do agus mharbh sé an fathach agus leag sé an Chlochán Mhór. Tá an fathach curtha shuas i nGleann Málainn.
    Pádraig Ó Éigcartaigh
    Málainn Mhóir