Scoil: Cill Chartha

Cill Charthaigh, Co. Donegal
Eighneachan Ó Muireadhaigh

Bíonn cleas na sifín agus - cleas na soiteach aca fosta.
    Téidheann daoine óga thart ag éisteacht ag na dorsaibh goidé tá gabhail ún tosaigh astuigh. Bíonn bolgam uisge aca in a mbéalaibh agus ma fhosglann duine an doras gheobhaidh siad reall uisge idir an dá shúil.
  2. Oidhche Nodlag bheirtear annseo ar oidhche an 24 [?] “Oidhche Nodlag claoidhtear cogaidh, a Thighearna Mhuighed”. Seachtmhain no coicthigheis roimhe Nodlag thug na Mummers thart ó theach go teach le na gcuid námais. Ní thig thart anois acht garraidhe beaga. Roimhe seo bhíodh buachaillidh móra ar a gcosaibh.
    I mbéarla bhíodh na rannta aca. Ní rabh siad uilig cóirighthe ar an dóigh amháin. Bhíod léinte geala agus hatai geala ar chuid aca. Bhí Jack Straw clúd aighthe le cochan ó bhathas go sáil. Bhíódh fidil leo agus dheánfad cuid aca rinnce agus deireadh cuid aca amhrain. Indhiaidh na hoidhche a thigeadh siad, bféidir go mbheadh fíce míle siubhala aca an lá sin. Bhíodh bocsa leo agus bhíodh siad ag súil le airgead indhiaidh a gcuid aithrise deánta aca.
    Seo an rud a deireadh an chéad duine aca a thiocfadh asteach.
    Teangacha