School: Ballycastle Boys' (roll number 14290)

Ballycastle, Co. Mayo
Mícheál de Búrca

1. (continued from previous page)
    muinntir an tighe. Téighid ar bhur glunaibh, “Agus leigidh isteach Bríd, agus leigidh isteach Bríd, Agus ligidh isteach Bríd.” Ansin fosglóchar an doras agus tiocfaidh Bríd agus na cailíní isteach, agus beárfaidh muinntir an tighe airgead dhobhtha in onóir Naomh Brigdhe.
    Lá lé Pádraig
    (Caitheamh) Caitheann gach Éireanneach fir agus mná in Éireann an seamróg Lá’ lé Phadraigh. Nuair a thagann na daoine abhaile ón Aifreann a lá sin. Bíonn buidéal uisge beatha in gach uile teach an lá sin agus bhéarfaidh fear an tighe gluinne uisge beatha do gach duine ins an dteach agus fluicfaidh siad an t-seamróg.
    Domhnach Crom Dhuibh.
    Ar Domnach Crom Duibh cruinnigheochadh go leor daoine ar Dún Phádraigh ag deanamh spórt agus pleisiúr. Bhíodh cuid aca ag caitheadh orcar cloice, agus cuid eile ag coimlint agus iad ag feachaint a chéile mar sin.
    Éamon Mac Giolla Mhártain
    Killerduff, Co. Mayo