Scoil: Béal an Mhuirthid (C.) (uimhir rolla 14857)

Béal an Mhuirthead, Co. Mayo
Sorcha, Bean Uí Náraidhe

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear in a chomhnuidhe san Gleann fadó agus an t-ainm a bhí air Domhnaill Dualbhuidhe. Bhí sé in a chomhnaidhe thuas ar chnoc; bhí sé pósta agus bhí sé an-mhaith ag troid. Bhí mac aige; Ferdia a bainm dó. Bhí sé sin in ann troid é dhéanamh go gasta chomh maith.
    Bhí crios thart ar dhruim Dhomhnaill, agus fhad is bhí sé sin air ní bhéadh fear ar bith é a mharbhú. Thárla troid idir Domhnall agus fear eile ó Cill Alaidh uair. Níor fhéad sé lámh uachtair a fhághail ar Dhómhnall. D'innis bean Dhómhnaill do'n strainséar an fáth nach raibh sé in ann a fear
    Sorcha Bean Uí Náraidhe