School: Dubhloch

Dumha Locha, Co. Mayo
Eibhlín Bean Uí Shioradáin

1. (continued from previous page)
    leo fios a bheith aca air. Bíonn na paistí ar bís lé mí-fhoighid ag fanacht leis an oidhche. Chómh luath agus a thagann siad ó'n sgoil lá an teine crámh toisígheann siad ag tarraint móna, aitinn agus giúmhasach. Fáhann siad sean chnámh beithídeach agus cuireann isteach i lár na teineadh é. Annsin deanann siad suas an t-ádhmad thart ar an gcnámh agus cuireann siad neart móna taobh amuigh de. Ós cionn na móna cuireann siad an aitinn agus na n-aithneacha. Toisígheann na blaidhrí ag dul suas san aer. Bíonn ola aca lé caitheamh ar an teine lé'n a lasadh i gceart.
    Nuair a bhíonn an teine lasta bailígheann na daoine fásta chuige. Thoisígheann na páistí ag deanamh spraoidh dóibh fhéin thart ar an teine go
    ( ar leanamhaint 2 leathanach siar )