Scoil: Doire (uimhir rolla 16852)

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Cathain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ní ndhéanann mé thadha ort acht thagh liomsa abhaile Tháinich an tháilliuirín anuas Chuaidh sé abhaile leis an fathach Nuair a chuaidh sé istheach Bhí mhátháir an fathach isthigh seo é an fear a mharbhuigh do bheirt mhach agus dhubhairt sé go bhfhuil sé anann cheadh a marbhrú in aon Bhuale amain amháin [!] Thugh leat amhach agus fhéach ché a h-agat is fearr le chloch uarchar amhach leo. Ní raib an thailliuirín inann í a chur i bhfadh. i bhéith seard dhubhairt sé go raibh fear sa mbaile ag aighe a bhí inann i a cur thrí acra Ní cheapann go n bfhuil mhaith a bhith a [?] leis arsa an t-sean-bean thugh leat anois é agus fheach cé h-agat is fearr ag ithe. mharbheadar bhulán.
    rinne an thailliuirín mhala agus Nuair a bhí sé ag ithe bhíodh sé ag chur an bhiadh síos ann Bhí an fathach ghar a bheith sathach agus Ní raib bhaoghal ar an thailliuirín i bheith réidh. Ní rinne an thailliuirín acht an mala a stroicheach agus léigh sé an bhiadh amhach ar an úrlár. Dhéan liomsa an rud cheana seo dhuith an sghín agus dhéan é. Sthroich an fathach é fhéin agus chailleadh é. Bhí fhearg mhór ar an mhátháir chuir sí istheach sa seomhra Nuair a bhí sí in-a codlag codhlag [!] d'éaluigh sé agus ghoidh sé 'n mhála ór uaidh Chuaidh sé abhaile agus bhí sé saibhre sathach uaidh sin amach.
    AT1062: Throwing the Stone
    AT1088: Eating Contest