School: Doire (roll number 16852)

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Cathain

1. (continued from previous page)
    thart air Annsin rinne sé suasaidhe (súiste?) de'n chrann agus dubhairt sé le na mháthair go raibh sé in amh aighe a dhul ag saothrú a bheatha a n-áith éicint.
    IV
    Annsin d'fhágh sé bheannacht ag a mhathair aghus d'imthigh sé leis, aghus tháinic sé go dthí theach rígh, agus d'iarr sé obhair agus sé an obhair a fhuair sé ag bualadh cruach choirche
    Annsin dubhairt an rígh leis muna mbhéadh an cruach buailthe aighe go mbéadh an cloigeann le caileadh aighe, agus dhá mbéad sé buailthe aighe go bfuigheadh sé a meadhochan féin de ór.
    V
    Thug an ríogh suasidhe dhó, agus níor thadhaigh (thada) suisdhe an ríogh ar nghualainn a shuisdhe féin, aghus chaith sé uaidh suisdhe an ríogh, aghus bheir sé air a suisdhe, agus thosuigh sé ag bualadh an choirche, aghus bhí sé ag chuir gach gráinne de'n choirche amhach thar teach an ríogh, aghus dubhairt an ríogh leis stophadh nó go scroiseadh sé é.
    VI
    Annsin thugh sé obhair eile dó, agus se'n obhair é an choill a bhí taobh shíos de'n theach a baint, agus d'imhthigh an ríogh ó'n
    AT0650**: The Strong Youth
    Bríghid Seoighe