Scoil: Doire

An Doire, Co. Mayo
Séamus Ó Catháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    chun báis. Bhí (sise) an céadh inghean an-deas ar fadh acht bhí ingean an léas-mháthair an-grádna agus sin é an fáth go raibh sí ag iarraidh an chéadh ingean a chur chun báis. Obhair ar bith a bhéadh le déanamh ise a chaithfeadh é a dhéanamh, agus ní bhíodh a h-inghean féin ag déanamh tadha. Ní thughadh an léas mháthair cheart ar bith dídh. Ní thugadh sí dhí acht droch bheatha le n-ithe aghus ní chuirfeadh sí uirthi acht droch éadhaigh agus shásochadh sin í gan í a chur amach fao'in aer ag obhair.
    Ní raibh a fhios ag an rígh go raibh an léas mháthair dhá dhéanamh sin uirthi. Lá amháin chuir an léas mháthair amach ag piochadh sméara dubha í. Bhí go leór sneachtha ar an talamh.
    Thugh sí píosa a cháca agus buidéal báinne díth acht cá bfuigheadh sí na sméara an tráth
    AT0403: The Black and the White Bride