Scoil: Clochar na Trócaire, Baile Fhiacháin

Newport, Co. Mayo
An tSr Padraig

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    iad, agus chuadhadar ar ais agus d'fhágadar an crann san áit a bhfuaireadar é. Ar an móiméad céadna chiúinigh an stoirm. Níor bacadh le crainnte an oileáin ó shoin.
    __
    A sgéal.
    Gidh gur tháinig an clochar ag na mna riaghalta slán an chéad uair a thug saighdiúirí Chromail cuairt chuig Bhurgus Umhaill, ní h-amhlaidh a thárla an dara uair. Theitheadar 'na mbeirt agus 'na mbeirt mar do rinneadar an chéad uair. Rinne beirt acu ar an oileán seo, ach chonnaic na saighdiúirí an bád ag duil isteach. Fuaradar bád eile agus leanadar iad. Tháinigeadar ortha ar an oileán agus mhairbhigheadar iad. San áit a mairbhigheadh iad tá an tobal beannuighthe anois.

__
    Chualas leagan eile ar an sgéal seo:-
    Nuair a tháinig na saighdiúirí ortha bhaineadar díobh a gcuid éadaigh, thug bualadh trom dóibh agus annsin thug a mbád leo agus d'fhág ar an oileán iad. D'fhan na saighdiúirí san gceanntar seachmhain nó mar sin, agus dá bharr sin ní leigfeadh an fhaithchios dos na daoine teacht chuig na mna riaghala. Sa deire, nuair a tháinig, bhí duine