Scoil: Bunacurry

Bun an Churraigh, Co. Mayo
Cáit Nic Aodha

1. An Gobán Saor
    Bí gobán saor ann fado agus bí sé posta. Bhí a bhean caillte, agus bí mach amain aige. Ní raibh duine ar bith ábalta teach a deanamh acht an gobán agus a mach. Bhí siad ag go leór den na rioghtha ag deanam caislean. Bhí sé ag eirghe sean anois agus dubhairt sé sul a bhfuighidh sé bás go gcaithfead sé a mhach fheiceál posta ag bean maith.
    Lá amhain dubhairt sé le na mhach caoire a mharbhadh thugh sé an croceann do annsin agus dubhairt sé leis a dul go dti an aonach agus an croceann agus a luach a béith abhaile leis. Bhí an mac ag dul go dtí aonach ar feadh trí lá agus ní raibh duine ar bith ag ceannacht an croceann uaid. Acht nuair a bí sé ag teacht abhaile an triomad lá casadh cailín air agus dfiafhruigh sí do cen áit a raibh sé agus dinnis sé a sgéal dí. Dubhairt sí leis go gceannocad sí an croceann. Thugh sé an croceann dí, bain sí an olann do, agus thugh sí an crocann do annsin agus a luach. Chuaidh sé abhaile annsin. Thugh sé do'n athair iad.
    Dubhairt an t-athair leis annsin. An bfhuil fhios agad cen áit a bfhuil an cailín in a
    AT0875: The Clever Peasant Girl