School: Béal Átha an Ghaorthaidh, Maghcromtha

Béal Átha an Ghaorthaidh, Co. Chorcaí
Gobnait, Bean Uí Liatháin

1. Máire Ní Liatháin, Goirtín Fliuch. Aois - Trí bliana déag go leith
    Béaloideas – Scéal
    Tá mórán céadta blian ó shin ann ór fhógair Naomh Fionnbarra go mbeadh
    Aifreann agus seanmóin aige sa Ghuagán ar an tríú lá fichead do Mheán Fhómhair. Do tháinig neameon daoine ó gach aon áit ann. Lá ana-bhrothallach dob ea é. I meán lae do dhoirchigh sé agus do tháinig tóirneacha agus splancacha móra. Do tháinig scanradh ar na daoine. Do labhair Naomh Barra leo:- “A dhaoine,” ar seisean, “ná bíodh aon eagla oraibh mar táimse chun dul go Baile Bhúirne chun go bhfeicfidh mé an teampall atá déanta ag Naomh
    Gobnait. Gluaisígh liomsa, a dhaoine,” ar seisean agus d’imíodar leis. “Geallfadsa díbh ná déanfaidh tóirneach ná splanc aon díobháil go brách arís idir mo theampallsa agus teampall Naomh Gobnatan,” agus níor dhein riamh ó shin, buíochas le Muire agus le Naomh Fionnbarra an Ghuagáin.
    Máire Ní Liatháin
    An Goirtín Fliuch, Co. Chorcaí