School: Achadh Tiobraid (roll number 9878)

Achadh Tiobraid, Co. Chiarraí
Tomás Ó Muircheartaigh

1. Biadh na Seanaimsire
    Ditheadh na daoine fadó dhá bhéil sa lá breicfeast agus suipéar. Dithidís an bricfeást ar a deich a chlog, agus an suipéar déanach go leor um tráthnóna de gnáthach le daoine bheith ag obair go moch ar maidin annsan, roimh eirige na gréine uaireannta. Bhídís ag baint móna agus tugad na mná an bricfeást dóibh go dtí an portac.
    Bhíodh prátaí, turnaipí glasraí le nithe aca, agus arán buidhe-droch mín lobhtha uaireannta: Saghas leitean a déanamh san oidhche, agus bhíodar go láidir an uair sin leis. Mhaireadar críona chómh maith. Dithidís prátaí dá uair no bféidir trí uair sa lá, acht uaireannta ní bheadh siad san go maith aca. Lobhfaidís go minich ortha.
    Óltaí a lán bainne an uair sin mar bhí an bainne ag iad a mbeatú.