School: Baile Chláir na Gaillimhe (C)

Baile Chláir, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Bean Mhic Suibhne

Téigheann fear an tighe amach agus baineann sé beart fídheog leagann se faoi an mbord é.
    Le an tráthnóna téigheann bean an tighe amach agus cuireann sí clóca uirrí féin. Téigheann sí thart ar an teach trí h-úaire.
    Annsin buaileann sí ar an doras agus abhrann sí leis na páiste 'Téighidh ar bhur nglúnaibh agus fosgailidh súile.
    Leig Bríd Naomhtha isteach tagann sí isteach annsin agus tugann sí milseain do na páistí. Annsin déanann gach duine sa teach cros dóibh féin.
    Cuireann i dtaisge i go lár na mhárach. Cuireann siad uisge coisrigcean air crocan iad ins an teach agus ins na cróite. Déanann mo athair crosóg in onóir do Naomh Brighid ar an oiddhche ain aguss crocann sé í.
    Bíonn daoine ag dul thart freisin an oidhche sin agus bíonn siad daithte bíonn babóg aca agus bíonn siad ag leigint ortha fhéin gur bí
    Micheal O Reactabhra
    Cathair Ghabhann, Co. na Gaillimhe