School: Tearmonn (roll number 14194)

An Tearmann, Co. Dhún na nGall
Aodh Ó Duibhne

1. Bhí fear agus bean beo am amhain. Bhí mac amhain aca darbh' ainm Seán. Bhí tarbh beag dubh ag an mhaáthair. Bhí sí ag fághail bháis. Sul a bhfuair sí bás, thug sí an tarbh beag do Sheán.
    Phós an t-áthair arais. Bhí an darna bean an-olc dó Sheán. Cha dtug sí móran dó le h-íte. Bhí teaghlach aicí fhéin.
    Bhí Seán amuigh ag buachualleacht. Ní rabh sé ábalta an eallaigh a choimhead.
    Labhair an tarbh arais. "Cuir do láimh asteach ann mó chluas dheas," arsa'n tarbh, "agus geobhadh tú fídeog. Nuair a bhéas an éallaigh crosta, níl rud ar bith agat le deanamh ach an fídeog a shéideadh, agus rithfidh an eallaigh thart fá do chosa." Ní rabh buaidhreadh ar bith leis an eallaigh ní ba mhó.
    Ní thug an leas-mháthair móran dó le h-íthe. Bhí ocras mhór air. Thoisigh sé ag caoineadh. Tháinig
      1. filíocht