School: Athea (B.) (roll number 15685)

Athea, Co. Limerick
Patrick McCarthy

1. (continued from previous page)
    bhí na bráithreacha agus na daoine istigh ag an Aifreann maidin Domhnaig agus go bhfuair gach duine a bhí istigh bás.
    I ndiaidh sgrios na mainnistreach sin do b'iad an t-Aifreann Naomhta 'á rádh i bpluais cois na h-abhann atá laistig de leath mhile soir ó'n sgoil seo. Tá cros mhór bhán os comhair na h-aíte anois chun a coímeád ós ar gcómhair an mhéad a fhulang ár sinnsear ar son an chreidimh.
    In 1829 nuair a bhain O Conaill saoirseach amach do Catailicí do thóg muinntir Áta tSléibhe seapéal nua. Ní raibh ann ach botán beag cois na h-abhann ar theoran an t-sráid bhaile agus is dón áit sin a thaígig daoine an pharoisde (?) cun Aifrinn ar fead roinnt bliain.
    Tá an Eaglais atá againn-ne annso anois tógta os chionn céad bliain. Do thug an tíghearna talaim darb' ainm do Gould na geataí móra agus an falla atá taobh amuigh de mar bhronntanas do a thionnoíntí. Cun an chóir do dhíol do thóg daoine an pharoísde cros mór i gcuimhne daoine as chlann an tiagharna a bhí i ndiaidh bás