School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Bhí bean na chómhnuidhe i mBaile-Mhúirne fadó agus sé an ainim a tugtaí uirthí ná Siobhán Buidhe agus bí sí pósta le Domhnaill Caoi.
    Bhí sí ana bhocht agus ní raibh sí pósta abhfad nuair a fuair Domhnall bás agus ní raibh aon airgead aice agus ní fhéadfhadh sí aon airgead d’fághail
    Bhí dreifiúr aice agus bhí sí ana saidhbir agus do tabharfadh sí mórán airgheadh do Siobhán agus ní raghadh Siobhán amach i gcóir aon brisfeacht mar bíod an airgead aici. Bhíodh ana fhearg air na daoine eile agus do thagaidís isteach igcóir an brisreacht agus deiread sí leo, “Ye are old enough to get it yerself”
    Caitlín Ní Loinghsigh
    Padruig Ó Loinghsigh