School: Rinn Garóige, An Scibirín (roll number 16255)

Ringarogy Island, Co. Cork
Máire, Bean Uí Chonaill

1. (continued from previous page)
    cruithneacht agus prataí ós na daoine agus do chuireadh sé isteach gan stór iad. Níor thug sé puinn airgid dos na daoine riamh. Do thagadh longa móra agus do thogaidís an cruithneacht agus na prátaí thair fairrge. In-aice an stoír sin tá na "Burned Houses" mar a ghlaodhtar ortha. Bhí fir 'na gcómhnuide ann fadó a bhíodh ag obair ar an bhfeirm. Bé - Ó Dálaigh an duine deireanach a bhí ann. Lá amhaín do chuaidh sé go dtí Scibrín agus nuair a tháinigh sé abhaile bhí a thig dóighte. Do thóg muinntear an oileáin tig eile do i bpáirc le Micheál Ó Céadagáin.
  2. 9.
    In the island of Reengaroga there is a field called Tobar Loch Cáin. The origin of the name is uncertain, but some people say and it seems likely enough that it was named after a man called Cahalane. This man made a well which is still used. It never goes dry and he considered it so good that he named it after himself.