School: Durrow (B.) (roll number 3517)

Durrow, Co. Laois
P. Sabhaois

1. Dúbhairt sí go raibh cailín aimsire ag a hUncail - Liam O Donncadha feirméir a bhí in a chómhnaidhe i gCluainif timcheall dhá mhile ó Moghuillin ar an mbóthair go Gaillimh. Lá góghmair bhíodar an ghnóthach leis an arbhar ag ní raibh aoinne aca le dul go dtí an muillin le chaiscín (mata cruinneachta le mheilt) ac an cailín aimsir
    Bhí cuid mhaith daoine ag an muillin roimpi agus béigin dí fanacht. Mar gheall ar sin bhí sé an deireannach agus í ag teacht abhaile, timcheall an meadhan oidhche
    Bhí an caiscín aici ar druim chapall agus i féin ar siubhal agus greim aici ar an srian. Tháinig si cómh fada le cros bhóthar agus cé ar bith do thárla de, do thuit an mala do'n chapall agus ní raibh an cailín i don é do thógáil agus do chur tar n-ais ar dhruim an chapaill. Rinne sí machtnamh ar fead tamaill agus dúbhairt sí "Cuala mé chuile lá riam
    Padraig Sabhaois
    Múinteoir