School: Clochar na Trócaire, Gráig na Manach

Graiguenamanagh, Co. Kilkenny
Sr. Agatha

1. (continued from previous page)
    gach bhliain ar an 8adh lá de Feabhra. Fadó do théigeadh daoine tinne ann chun iad a leigheas, agus nuair a deintí iad a leigheas d'fágaidí na maidí croise agus na ceirteacha na ndiaidh mar bhuidheachas.
    Uair amháin do bhí Captaoin Cathasaig ag dul treasna na fairrge i long, agus do tháinig stoirm an-mhór sa bhfairrge. Do bhí an long ag lusgadh anonn is anall, agus dubhairt sé paidir go dtí Naomh Fiachra. Do bhí buidéal uisce as an dtobar in Ullard aige, agud do chuir sé ins an bhfairrge é. Do tháinig ciúineas mór ar an bhfairrge annsan. Nuair a tháinig sé arais do thug sé cros mór airgid do séipéal Gráig-namanach mar cómh-líonadh ar a gheallamhaint agus tá sé ins an t-séipéal anois.
    Do fuaireas an teolas seo o'n leabhar " Ullard " do scríobhaidh Pádraig Ó Laoghaire as Gráig-namanach.
    Cáit Ní Dhubhghaill
    Pádraig Ó Laoghaire