School: Baile 'n Sceilg (B.)

Baile an Sceilg, Co. Kerry
Seán P. Ó Súilliobháin

1. Bhí fear ann fadó agus Dómhnall do b'ainm dó. Aon lá amháin do bhí sé ag baint sgeach agus pé slíghe gur fhéach sé thairis chónaic sé Lotharacán istig i dtur a bhí tamall uaidh agus próca óir aige. Ha ha a bhuachaill ar sa Domhnall tán tú agam anois agus caithead tú teacht abhaile liom. Tiocfhad ar sa an Lotharacán má cuireans tú i nainim i draiocht agus i deamhain mé. Ní chuiread ar sa Domhnal ach tar abhaile am theannta. Do ghluaiseadar leó abhaile. Nuair do sroiseadar an tig d'fhiafruig Dómhnal don Lotharacán an raibh ocras air. Dubhairt an Lotharacán go raibh. Cad ba mhaith leat chun dinnéir arsa Dómhnal. Prátaí agus feóil agus súp arsan Lotharacán. A Shiobhán ar sa Dómhnal lé na bhean faigidh an dinnéar ullumh dom féin agus don strannsear Bhí an bhean thíos sa tseomra agus do labhair sí aníos cé hé an strannsear ar sise. Is cuma dhuit ar sa Dómhnal tá ár ndóthain an tsaoghal againn tá próca óir aige . Faigidh an dínnéar ullumh go tapaidh. Nuair do bhí sé ullumh do shuideadar chun búird agus d'ól an Lotharacán cuid de'n súp agus dhóigh sé a theangain leis mar bhí sé ann té. I gcionn seairtimh
    Séamus Ó Laoghaire
    Cinn Aird Thoir, Co. Kerry