School: Cuileannach (C.) (roll number 2708)

Cullenagh Upper, Co. Kerry

Sean Phrias
    Dómhnall Ó Séaghdha
    Séán Ó Séághdha
    Tá siad go léir marbh anois agus níl ach beirt tháiliúr ann.
    "Diarmuid Ua Fháilbhe agus Diarmuid Ó Fhóghludha. Tá siad ina gcómnaidhe i gCuileannaigh. Bíonn sí ag obair sa bhaile i gcómhnuidhe.
    Fadó bhíodh na táiliúirí ag dul go dtí tighthe na bhfeirmeóírí ag déanamh a gcuid éádach. Do bhíodh na mná ag fígheadh agus ag cniotáil stocaí. Nuair bhíodh na táíliúirí ag obair ist oidhche fadó ní bhíódh aon lampa nó coinneal acu ach bhíodh cipíní adhmhaid saidhthe i bpóll ins an bhfalla agus iad ar lasadh.
    Ba gnáhach le na táiliúirí léínteacha a dheanamh sa pharróíte fadó. Is as lín a dheineadh iad. Dineadh é do mheilt sara dheineadh na léínteacha as. Bhíódh sórt tlú déanta d'adhmaidh acu i gcóir
    Máire Ní Shúilleabháin
    Bean Uí Shúilleabháin