School: Leitirmealláin

Leitir Mealláin, Co. Galway

Pádhraig Ó Conghaile
    Leitirmaoláin
    Aois 58 blian
    Gairm: bheatha Feilméaracht
    Tógadh é i Leitirmaoláin agus chaith sé a shaoghal ann. Chuala sé an teólas seo ó na mháthair Nóra Nic Dhonnchadha tuairim is 30 blian ó shoin.
    Bhí Nóra Nic Dhonnchadha tuairim is 65 blian d'aois nuair a d'innis sí an teólas seo agus chómhnuigh sí i Leitirmaoláin.
    An dáta ar sgríobhad an teólas san leabhar seo:- 26.4.'38

* * *

Níl file ar bith san tír seo ach bhí duine amháin aon fadó agus sé an tainm a bhí air ná Cólm De Bhailís. Bhí sé inann filidheacht a dhéanamh ó rugadh é agus bhí a mhuinntir roimhe go maith freisin. Bhí sé in a chómhnuidhe i mBaile na Cille agus tá ballaí an tíghe a bhí aige le feiceal ann fós. Bhí sé pósta agus is Siubhán a bhí ar a bhean. Ag siúinéaracht is mó a bhíodh sé agus ní raibh mórán talamhna aige. Bhí sé an-bhocht agus rinne sé amhrán mar gheall ar é a bheith bocht. Tugtar an "Gréasaidhe" mar ainm air
    Maighréad Nic Donnchadha
    Pádhraic Ó Conghaile