School: An Clochán (B)

Clifden, Co. Galway
An Br. Angelo Mac Shámhais

1. Fadó bhí bean ann agus bhí a lán ba aichi. Aon lá amháin thánaig bean isteach i gcómhair beoch bhainne. Dubhairt an bean 'nach raibh aon bhainne agam'. "B'féidir go bhfuil" dubhairt an bhean aris "dabhait braon". D'imthigh an bhean amach. Ina sraid sin chuaidh an bhean go dti seomra chun deoch d'ól. D'ól síé ins an gcupán bhí spota beag dubh agus dubhairt an spota "Tá tú agam anois".
    Tuairim is uair ina dhiadh sin chonnaic fear an bhean sin agus teine mhór as a béat. Rith an fear go dtí an sagart, agus d'innis sé an sgéal dó. Níl mé in don aon mhaith do dheanamh di." Bhí sagart óg ins an áit agus chuaidh an bhéan go dtí é. Bhí an sagart ar feadh i bhfad ag rád paidearacha as leabhar urnaighthe.
    Pádraig Seóigeach
    Colm Seóigeach