School: Naomh Rónán

Cill Rónáin, Co. Galway
Páraic Ó hAichir

an rún dó.
    Nior labhair Eibhlín le na h-athair go ceann ibhfad.
    Ach aon oidhche amháin bí an cleireach ag deanadh airneáin ag sgriobh leitreacha is paipéir, cuaidh sé anonn go teach Eibhlin is dubhairt cupla focail léi.
    An oidhche sin do marbuigeadh an t-athair ina leaba féin.
    An lá ina dhiaidh rugas ar Eibhlín is an cléireach is sacadh isteach i bpriosún iad ach ní móide go ndeanfaí aon droch gnímh orra mar bhí leitir le faghail a sgriobh an t-athair roim a marbuigeadh é ag comhairliú do Eibhlín an cléireach a phósadh is go raibh an "Dé" imtighthe as féin.
    Tháinig lá an daoradh is bhí trí bhreith ann. "Bhfuil aon cheo le radh agat" arsa an t-ard breith "in do taobh féin"
    "Tá" adeir an cleireach "nach bfuil baint na pairt agam le bás mo maighistir idtaobh mo taobh
    Bríghid Ní Conghaile