School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (continued from previous page)
    go dtí é. "Go gcuiridh dia an t'ad ort" adeír an gréasadhe "agus théirigh abháile. Níl annsin acht seafoid. Bhí mé féin mar tusa tamall ag brionghlóid a bhíodh ag teacht go dtí mé ghá rádh liom dhá dteidhinn siar go Conmhaichna móra agus tosuigh go rómhar fá cránn a bhí i mbéal an doras ag teach Tomás Bhuidhe Úirid go bfuigheann pota óir ann." Níor thug mé áon aird ar a chuid cainte, agus dimthigh sé uaim ar fádh da deireadh. Nuair a chuala Tomás sin níor dúbhairt sé focal a bhéal act an bóthar a bualadh abháile arís agus deirim sa léat gur bháin sé torainn as lé teann deifre. Pe'r bith ce'n t-achar a thug sé dó dul go Luimnigh ní riabh sé léath an acáir sin féin ag teacht abháile. Shroich sé an teach de siubhal oidhche, agus fuair sé láidhe, lom , láithreach, agus thosuigh sé ah tochailt, agus ag cártugadh faoí bhún an crainn. Is geárr sias a chuaidh sé nuair a déirigh torann miotail, agus niorbh fada go raibh an pota óir fáighte aige. Dárdhuigh sé leis abháile é go déifreach agus nuair a bháin sé an clár de chonnaich sé go raibh sé lán le piosaibh óir. Ní cúram a rádh go raibh glionndar is atháis air chuir sé an t-sír i dtaisge agus cuir se an potha i n0úsaid ar fud an tighe ag bruith fataí is éile. Ní raibh
    AT1645: The Treasure at Home
    Peigí Ní Chuáláin