School: Ballinafad

Ballinafad, Co. Galway
Mrs Ruane

1. (continued from previous page)
    Bhí fear an fadó agus fadó bhí darbh ainmh Padhraigh Coinghealach séardh abhí ann ceannuigh siopa. Bhí bád mór aige agus bhí sé i Gaillimh an lá seo ghá luchtú an báidh le cruithneachth. Thóigh sé mála dhá chéadh faoi ascail agus leag sé isteach san mbád é.
    Bhí fear éile ann darbh ainmh Tomás Mach an Ríogh as an Airdh bhí sé inann bháirle óla mhór a bhreith idhir a dhá lamh agus é a leagainth suas as bádh iomra suas ar an gcéibh. Nuair abhíodh siad ag tarrainth cruithneacht bhí sé indón sluasaidh a chur faoi mála dhá ceadh dé agus é a chaitheadh amach ar an mbád. Dhéanadh sé dhá leath de maidhe rámha ar a ghlún. Bhí bhean ann fadhó agus bhí sí ina comhnuidhe i Mbaile Na Hinse agus theastuigh uaithe dul cuigh Bháile mór na Gaillimhe an lá seo. Déirigh sí go moch an maidin seo bhí dhá gabhair aicí agus bhligh sí iad, bhí péire stocaí le cniothál aicí thug sí an snáth agus na bioráin cniotáile léithe dimthigh sí léithe a nuair a shroich sí Gaillimh cheannaigh sí mála mhin bhuidhe bhí sí sa mbhaile arís sa trathnóna chun a dá gabhair