School: An Tulach (roll number 13148)

An Tulaigh, Co. Galway
Teachers:
Tadhg Ó Séaghdha Máire, Bean Uí Dhuigneáin

1. (continued from previous page)
    páirte a mharbhú agus é bhruit dhó thál’ (ó tharla) nachar ith sé aon fheóil duine araimh. Dubht mise léi go marbócainn féin mo mada. Mharbhuigh. Nuair a bhí an mada i ndail le bpruithte d’airigh siad an fathach ag teacht.
    “Teighre suas ar an lota siúd thuas agus tabhair leat páirte agus luigh faoi na craicne beithighigh agus caoire” adeir an bhean liom.
    “Nuair a tháinic an fathach isteach rug sé ar an mada agus d’ith sé d’aon phlaic amháin é. Rith sé suas an staighre agus cé’n (áit) ar a mbainfeadh sé plaic acht ar mo cheathrú. Acht leag mé féin craiceann caorach isteach ann agus d’fhás sé orm.”

Thosuigh an Rí ag leághaadh luaidhe arís gur iarr an sean-fhear air stopadh go ‘spáineadh sé an lorg dhó. ‘Spáin agus dubht. an Rí leis annsin an stail a thabhairt leis agus dubht sé leis na saighdiúirí dhá mhála óir a líonadh dhóibh agus líon.
    Thug an mac leis an staill agus nr. a bhí sé sa mbaile dubht. sé leis an sean-mháthair: - “Sin í do shtail anois agat,” agus thuit sise anuas mín marbh. Bhí an stail ag an mac aríst go deoc.
    Críoch.
    AT0953: The Old Robber Relates Three Adventures