School: Bun an Inbhir (roll number 5166)

Bun an Inbhir, Co. Donegal
Eoghan Mac Pháidín

1. Sgeal
    Bhí fear ann aon uair amháin agus bí triúr mac aige. Lá amháin dinnis sé trí athchuinne doibh, agus dubhairt sé leo nach dtiocfadh leo thacht i cóir an toighe go mbead fios aca iad. Seo na h-athchuinneach iad. Dubhairt sé leis an mhach a ba rinne imtheacht, agus gan a thacht go mbiodh fios cia aca ba deise dó athair nó a mháthair. Dubhairt sé leis an dara mac imtheacht agus gan a theacht go mbíodh fios aige cia aca ba deise dó ifrinn nó na bhfhlaithis, agus dubhairt sé leis an tríomhadh mac imtheacht agus gan a theácht go mbeadh fios aige, cia aca ba deise dó Aba nó Sasain.
    D’imthigh an triúr leo annsin agus gan fhios aca ca rabh siad ag dul. Bhí siad ar siubhal leo an féad trí bliadhna lá amháin ins an deireadh nuair nach rabh siad abalta iad a deanadh amach smaoineádh siad go d-tabharfadh siad
    AT0950: Rhampsinitus
    Aod Ó Gallcobhair