School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    maighistir agus fuair sé sin agus annsin thug sé a aghaidh ar an bhaile. lá goirid geimhridh a bhí ann agus tháinig an oidhche ar Sheán. Bhí sé i gcruadh-chas anois no ní rabh a fhios aige goidé an bealach le ghabhail. Ach goidé a tcídh sé acht solus giota uaidh, agus thug sé aghaidh air. níor bhfada go dtáinig sé go dtí an teach. Bhuail sé ar an doras agus h-iarradh air a teacht isteach. D’fhosgail sé an doras an doras agus dubhairt na daoine beaga, “Fáilte romhat a Sheáin Uí Bhaoghaill; fáilte romhat a Sheáin Uí Bhaoghaill,” arsa an capall glas a bhí ceangailte thíos ag bun an urlair agus d’iarr siad ar Sheán a theacht aníos go dtí an teinidh.
    Tháinig Seán aníos go dtí an teinidh agus thoisigh siad a chómhradh agus dubhairt na daoine beaga go rabh aca le ghabhail ‘un an bhaile. Chuir de na fir ceist cé a d’fhanóchadh ag an capall glas
    Bríghid Ní Dhomhnaill
    Leitir Catha, Co. Donegal