School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    leóbhtha-san. Dubhairt an dara fear nach rabh a chéird foghlumtha aige, agus, dubhairt an tríomhadh fear go dtiocfadh leis sin a fhoghluim. "Siubhal leat annseo," arsa siadsan.
    Chuir an t-athair ceist ar an mhac an rabh sé sásta a bheith ina ghaduidhe, agus dubhairt an mac go rabh sé sásta go leor agus chuaidh sé. Ní dheachaidh siad i bhfad gur casamh fear bocht dóbhtha agus d'iarr siad air a bheith ag teacht leo. Dubhairt seisean nach rachadh nach rabh áird ar bith aige ar an chéird sin, ach dubhairt gaduidhe aca leis dá mbíodh sé ag gaduidheacht nach mbeadh sé bocht.
    Shíl an fear gur bh'fhearr an dóigh a bhéadh air dá mbíodh sé saidhbhir agus a chró beag aige fhéin ar taobh an bhóthair. Chuaidh sé leo agus ní dheachaidh siad i bhfad gur casadh cailín óg dóbhtha. Cé bhéadh ann ach nighean an fhir uasail agus
    Bríghid Ní Dhomhnaill
    Leitir Catha, Co. Donegal