School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. Ag Iarraidh Mná
    Bhí fear ann aon uair amháin agus rinne sé suad a intinn go bpósfadh sé. Chuaidh sé fhad le comhursanach a bhí ins an áit agus chuir sé ceist air an mbéadh sé ábalta a ghabhail leis oidhche éiginnteacht taobh anonn do Gaoth Dobhair a iarraidh mná. Dubhairt sé go mbéadh.
    Nuair a tháinic an oidche d’imthigh an bheirt leó agus níor stad go raibh siad taobh thall de Ghaoth Dobhair.
    Nuair a bhí siad ag fágail an bhaile arsa’n fear a bhí gabhail a iaraidh na mná “achan chineál dá n-abraidh mise dúbhail tusa é”
    Tháinig siad fhad le teach na mná agus chuaidh isteach. Cuireadh fáilte mhór rompa agus hiarraidh ortha suidhe.
    “Ní a shuidhe a thainig muid ach a iarraidh mná,” arsa an comhursanach. Thoisigh an fear a bhí gabhail a iarraidh na mná agus d’innis sé caidé an rathamhnas a bhí aige.
    Tá céad punta agam,” arsa seisean.
    Miceál Ó Domhnaill