School: An Sealgán (roll number 6781)

An Sealgán Beag, Co. Donegal
Róis Ní Bhraonáin

1. Bhí saor beo in Éirinn ‘san t-sean am agus pósadh é. Nuair a bhí sé trí mhí posta, dimthigh sé ag cuarthú oibre. Casadh fear air an lá céadna agus thug obair dó. Char fhiarr an saor tuarasdal agus char thairg an fear é. Bhí sé ag obair do’n fhear ar feadh (ce) fiche bliadhan. Ag dheireadh an ama sin, thoisigh sé ag smaoituí ar an bhaile agus ar an mnaoi a d’fág sé ‘na dhiaidh. D’innis sé do’n mhaighistir nach bhfuair seisean scolb nó scéal (uadh-san) o na mhnaoi le fiche bliadhan agus nach bhfuair sise scolb nó sceal uadh-san agus go gcaithfeadh sé dhul ag amarc ci’aca raibh sí beo nó marbh. Thug an maighistir madadh ruadh dó, teannta istigh
    Seán Ó Ghloinn
    Loch Eirg, Co. Donegal