School: Learga na Saorthach (roll number 14888)

Learga na Saorthach, Co. Donegal
Cathal Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    agus tháinig an gasúr abhaile. Lá thar na bhárach dimtig an gasúr agus diarr an bhean an dara inghean agus fuair sí í agus rinne sí préachan eile duithe. Dimtig an gasúir 'un a' chnuic, agus nuair a bhí sé tamall ann tháinig an tarbh, agus d'innis dó go raibh preácan eile ag teacht indiu agus a bhéith cinnte é a mharbhadh. Nuair a tháinig an dara preách[an] sgaoil sé agus mharbh sé í.
    Ní raibh sí sin ag pilleadh agus d'iarr sí an tríomhadh ingeann, agus fuair sí í, agu[s] rinne sí dreoilín dí agus chuir sí 'un a' chnuic í. Dinnis an tarbh dó'n ghasúr go rabh sí ag teacht, agus a bhéith cinnte agus a marbhadh nuair a thiocfhad sí. Nuair a tháinig an dreóilín sgaoil an gasúr léithe, acht níor mharbh sé í. Loit sé í acht; tháinig sí abhaile le sgéala. Nuair a tháinig an t-éan agus nuair a chualaidh siad sin, dubhairt an bhean go bhfagadh sí bás mur bh'fagadh sí croidhe a[n]
    AT0511: One‑Eye, Two‑Eyes, Three‑Eyes
    Maigread Ní Seibhlín