School: Lettercran (roll number 12049)

Lettercran, Co. Donegal
Peadar S. Ó Duibhidhe

Gáibhne
    Bhí ceárdcha mór ar bhárr talobh mhóir agus bhí beirt gabhainn ann le cruidhthe a dheanamh agus beirt le na capallaibh a ghlanadh. Coiméadadh 24 capaill ann ar stable nuairdo bhí na coisti litreacha ag dul na mbóthar. Máin a dhóigh siad ann i gcomhnuidhe agus tháinig an iarann o Doire acht go minic rinne siad na crúidhthe nuaidh as na seana cruidhthe agus deir na daoine go raibh na crúidhthe seo ní b'fhearr ná na cinn atá ann anois. Timcheall le 80 mbliadhain do bhí an ceárdthe seo ann. Samhiairle Mac Roibín agus Seán MacSeáin gaibhne do bhí ann.
    Gaibhne Bána
    Brian O Chaimhsighe, gabha bán, a bhí in a chomhnuidhe i dTaobhmhor go di go bhfuair sé bás. Fear luthmhár b'eadh é agus deireann Tomás Mac Tuile liom gur rith sé o Poitegobha go Coill-iachtair i gCo Tíre Eoghain, 18 mbliadhain, i 2.5 uair. Ar an t-sean bhóthar a rinne sé an turus.