School: Christian Bros., Manor St. Cathair Phortláirge (roll number 16735)

Waterford, Co. Waterford
Seán Ó Dálaigh

1. Amhrán

I'sa fé ghearra sa Dála go láidir na fear teann

Amhrán é seo a rinne Seán Ó Muirgheasa dá comharsan darab ainm dó Mícheál Ó Dálaigh. Áit mór le leighinn agus ceol ba eadh an tír seo timcheall caogad blian ó shoin nó bhféidir cúig bliana deág agus trí fhicid ó shoin. Pé sgéal é bhí sé mar ádhbar mandhthe ag muinntir na n-áit (Baile na Sagart, Fé-ghearra; Gleann-gearra, gleann Seascadh) go raibh file ingach teach. Ghlaodhaidís "Tír a' Cheoil' ar an ndúthcaigh de bhrígh go mbíodh bheidhlín, nó feadóg nó meleodon feín i ngach tig. Bíodh sórt sgoile filíochta ann agus aon rud a thuitfeadh amach - dá shuairaige é - ba ghnáth leo ceathranain filíochta do cheapadh 'na dtaobh. Ní bhfuigheadh aoinne a rádh dé chúis gur sgriobhadh an dán seo - ach an té a dhein é mhair sé ann timcheall caogadh blian ó shoin agus ní raibh aon Bhéarla aige
    I
    I'sa fé ghearra tá Dála go láidir na fear teann