School: Teach Chaoin (B.) (roll number 6830)

Tagheen, Co. Mayo
Séamus Ó Maoilearca

1. (continued from previous page)
    bhfuil ann anois. Tá páirc nó sráid speisealta i gClár Cloinne mhuiris le h-aghaidh aontaighe ann. Ioctar paidhc ar gach beithidheach a dioltar ar. Ioctar le Aontoine De Brett é. Sé pigne ar bhuin ceithre pighne ar muic, dha phiginn ar bhanbh. Gach beithidheach a dioltar ar an aonach nuair a gheibheann an dioltar an luach tugann sé boinn sochair do’n gceannuightheóir. Is do réir an luach méid an bhuinnt sochair. Nuair a ceannuighthear beithidheach tugann an ceannuightheóir “eirnist” don díoltóir ma bhíonn faitchios air go ndíolfaidh se le h-éinne eile. Go h-ionamhail is scilling a bheireann sé dhó acht dheanfadh airgead ar bith. Nuair a ceannuightear beithidheach cuirtear marc éigin air – seal do dath dheirg no de dhath ar bith eile. Uaireanta geárann siad an fionnadh le siosúr. Nuair a thosuigheann siad ag deanamh an margaidh iarann an díoltar luach
        1. trade
    Séamus Ó Maoilearca