School: Caurane (C.) (roll number 13176)

Caurans Lower, Co. Mayo
Bean Uí Fhaoláin

1. Na sgéalta a baineas le Naomh brighid fuair Sorcada de Róiscre iar ó n-a hathair .i. Páraic de Róiste, Trian, Paróiste Turlica.
    Sean- Sgéal- Sgéalta Staire
    Más fíor do na sean daoine bhí Brighid Naomhtha san gceanntar seo. Bhiodh sí ag dul ó theach go teach ag múnadh na bPáganac.
    Bhí fear dark aim Liam Ó Cuilibhín in a cómhnuidhe san áit seo an air sin is bhí sé an dona le pian in a cheann.
    Chuaidh Brighid go dtí a theach le éolas a thabhairt dó fá Dia. Nuair a chonaic sí é san leabaidh cuaidh sí anall chuige is d'iarr sí air céard do bhí air d'innis sé di.
    "Boil", ars sise leis "má chreideann tú san nDia ceart agus má bheidh tú in do Chatoilceach as seo amach déanfaidh mé go maith tú." Déanfaidh mé rud ar bith is maith leat a Bhean Uasail." Ar seisean, act mé a leigheas.
    Do fuair sí piosa sioda is chuir sí ar a cheann é. Ní raibh sé ach ceangailte.
    Sorchada de Róiste