Scoil: Mín na gCroise

Mín na Croise, Co. Dhún na nGall
Máire Nic Amhghaidh

1. Sean Rann.
    An Bacach.
    Go mbeannuighidh Dia a’s mise isteach i gcomhdáil bheannuighthe an toighe seo. Is liom-sa tá na trí gártha is fearr dá bhfacthas im baile nó i n’áit ariamh mar atá:-
    Na Gartha Ghoimhtheach
    Na Gartha Beannacht
    Na Gartha Paidreach.
    Tabhair domh beagán de’n bheagán, mórán den mhórán, tachtadh muice firinne den im súilíne bhuidhe atá ag ghol a dhá shúil ar iarraidh é féin a [tí]? roch spóil d’ucht na caorach, ádhbhar cóta mhóir d’olainn, a’s má d’fhág mise dadaidh mo dhiaidh tabhair tusa leat é.
    An Bhean.
    Is doiligh domh an té nár anuraidh a’s nár bhain i mbliadhna gan athair, gan mháthair a’s gan agam ach trí sreamaide sean bhó a’s trí cait firinne ag dúil ortha. Ní bhlightear iad acht i gcionn achan naoi dtráth. Ní h-é sin é indé indiu nó i mbárach acht má fhanann tusa go
    Roise Nic Amlaoibh
    An Clochán Liath, Co. Dhún na nGall